Monday, 16 July 2012


KOLEH KACANG HIJAU
che'iza@myresipi.com





Bahan-bahannya:
1 cawan santan pekat (untuk dapatkan tahi minyak)**
secubit garam**

1 cawan gula merah
1 sudu besar gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam

Cara-cara membuatnya:
1.  Masak 1 cawan santan pekat dengan api kecil sehingga menjadi tahi minyak. 
     Ambil tahi minyak dan minyak yang terhasil
2.  Masak gula merah dan air hingga gula larut.  Tapiskan
3.  Kacau tepung kacang hijau bersama 2 cawan santan, minyak yang terhasil tadi dan air gula hingga sebati. Tapiskan
4.  Kacau dalam kuali atas api kecil sehingga likat
5.  Masukkan dalam acuan, taburkan tahi minyak dan sejukkan

No comments:

Post a Comment