Kek ni dah lama saya buat, baru hari ni ada peluang untuk upload resepi. Sya siapkan kek masa kami sekeluarga
ke Port Dickson. Kek ni sgt sedap dan sgt moist..Tapi untuk keluarga yang
sederhana mungkin adunan ni byk sikit..Berat kek ni pun hampir 1.7kg.
Tapi pe2 pun kek ni sgt sedap. saya boleh bagi 5 bintang untuk resepi
ni....
KEK COKLAT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
·
100
gram serbuk koko *
·
250
gram gula kastor* (akak letak 230 gm je)
·
1
tin susu isian cair*
·
200
gram minyak masak sayuran*
·
250g
susu pekat*(akak letak 230 gm je)
·
4
biji telur - dipukul sehingga berbuih (akak whisk je)
·
150
gram tepung gandum
·
1
sudu teh soda bicarbonate
·
1
sudu teh baking powder
Cara-Caranya:-
1.
Campurkan
kesemua bahan bertanda (*) dn masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak
payah sampai menggelegak.
2.
Satukan
dengan telur yg di pukul tadi dgn mixer. (akak guna whisker jek).
3.
Gaulkan
bahan-bahan kering dan ampurkan sedikit-sedikit sehingga sebati.
4.
Masukkan
ke dalam tin yg dilapik dan diminyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana.
Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
5.
Sejukkan
dahulu sebelum dihiaskan dengan icing.(*akak letak ganache topping jek...
Kek ni boleh juga dibakar
pada suhu 160c selama 45 min atau ikut oven masing2.
No comments:
Post a Comment