Tuesday, 10 July 2012

KEK COKLAT KUKUS CHEF ZUBAIDAH

Kek ni dah lama saya buat, baru hari ni ada peluang untuk upload resepi. Sya siapkan kek masa kami sekeluarga ke Port Dickson.  Kek ni sgt sedap dan sgt moist..Tapi untuk keluarga yang sederhana mungkin adunan ni byk sikit..Berat kek ni pun hampir 1.7kg.  Tapi pe2 pun kek ni sgt sedap. saya boleh bagi 5 bintang untuk resepi ni....





KEK COKLAT KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Sumber: AlongRoz @ MyR

Bahan-bahan (loyang 8"/9" bulat) - akak guna loyang 8"x8"
·                     100 gram serbuk koko *
·                     250 gram gula kastor* (akak letak 230 gm je)
·                     1 tin susu isian cair*
·                     200 gram minyak masak sayuran*
·                     250g susu pekat*(akak letak 230 gm je)
·                     4 biji telur - dipukul sehingga berbuih (akak whisk je)
·                     150 gram tepung gandum
·                     1 sudu teh soda bicarbonate
·                     1 sudu teh baking powder

Cara-Caranya:-
1.          Campurkan kesemua bahan bertanda (*) dn masak dengan api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak.
2.          Satukan dengan telur yg di pukul tadi dgn mixer. (akak guna whisker jek).
3.          Gaulkan bahan-bahan kering dan ampurkan sedikit-sedikit sehingga sebati.
4.          Masukkan ke dalam tin yg dilapik dan diminyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
5.          Sejukkan dahulu sebelum dihiaskan dengan icing.(*akak letak ganache topping jek...

Kek ni boleh juga dibakar pada suhu 160c selama 45 min atau ikut oven masing2.


No comments:

Post a Comment