Raisin Bun
Bahan-bahan
250gm tepung roti
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
50gm gula pasir
3gm garam
35gm kuning telur (2 biji)
8gm tepung susu
25gm unsalted butter ( saya guna marjerin)
137gm air
112gm raisins
olive oil - untuk sapuan atas roti (saya guna marjerin je)
gula pasir - untuk taburan atas roti
cara:
1. masukkan kesemua bahan2 kecuali raisins ke dalam bread machine dan tekankan
untuk setting dough. biarkan selama 10 min barulah dimasukkan raisins dan
tunggu sehingga siap
2. keluarkan doh dan tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin. bentukkan doh menjadi
bulat dan rehatkan selama 15 min (proses ini memang penting untuk setiap roti
supaya senang untuk dicanaikan)
3. setelah itu bahagikan2 doh kepada 60gm setiap satu dan bentukkan semula
menjadi bola
4. susunkan ke atas baking tray dan potongkan seperti gambar dibawah
5. kemudian biarkan ianya naik sekali lagi selama 45min ke 1 jam (pada yang
tinggal di negara 4 musim bolehlah di letakkan di dalam oven tanpa on kan dan
letakkan dua gelas air panas. tutupkan pintu oven dan biarkan ianya naik dalam
45min ke 1 jam)
6. taburkan gula pasir ke atas setiap buns dan bakar bakar pada suhu 200C
(bergantung pada oven masing2) selama 5 min. kemudian turunkan suhu oven pada
190C selama 10 min ( saya bakar > 20 minit) atau sehingga keperangan
7. keluarkan dan sapukan permukaan bun dengan olive oil (olive oil digunakan
supaya permukaan roti sentiasa lembut untuk beberapa hari)
~~saya guna marjerin
Nota : (untuk rujukan)
Cara2 Masukkan bhn2 dalam bread
machine.
1.
Liquid
2.
Dry ingredients
3.
Last sekali barulah yis.
Tekan dough (NO. 10) dan tekan start (1 jam 30 minit)
**semasa
masukkan raisin x payah offkan oven
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
50gm gula pasir
3gm garam
35gm kuning telur (2 biji)
8gm tepung susu
25gm unsalted butter ( saya guna marjerin)
137gm air
112gm raisins
olive oil - untuk sapuan atas roti (saya guna marjerin je)
gula pasir - untuk taburan atas roti
cara:
1. masukkan kesemua bahan2 kecuali raisins ke dalam bread machine dan tekankan untuk setting dough. biarkan selama 10 min barulah dimasukkan raisins dan tunggu sehingga siap
2. keluarkan doh dan tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin. bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 15 min (proses ini memang penting untuk setiap roti supaya senang untuk dicanaikan)
3. setelah itu bahagikan2 doh kepada 60gm setiap satu dan bentukkan semula menjadi bola
4. susunkan ke atas baking tray dan potongkan seperti gambar dibawah
5. kemudian biarkan ianya naik sekali lagi selama 45min ke 1 jam (pada yang tinggal di negara 4 musim bolehlah di letakkan di dalam oven tanpa on kan dan letakkan dua gelas air panas. tutupkan pintu oven dan biarkan ianya naik dalam 45min ke 1 jam)
6. taburkan gula pasir ke atas setiap buns dan bakar bakar pada suhu 200C (bergantung pada oven masing2) selama 5 min. kemudian turunkan suhu oven pada 190C selama 10 min ( saya bakar > 20 minit) atau sehingga keperangan
7. keluarkan dan sapukan permukaan bun dengan olive oil (olive oil digunakan supaya permukaan roti sentiasa lembut untuk beberapa hari)
~~saya guna marjerin
No comments:
Post a Comment