BUN
KACANG MERAH
Sumber : My resepi.com
Sumber : My resepi.com
Bahan-bahan (12 biji)
250 g tepung roti
30 g telur
10 g susu tepung
40 g mentega
40 g gula kastor
½ camca teh garam
1 camca teh mauripan
½ camca teh bread improver
½ camca teh bread softener
Bahan-bahan lain:-
Inti kacang merah secukupnya
Sedikit mentega untuk disapu
Cara-Cara
1. Masukkkan kesemua bahan-bahan mengikut turutan kecuali ‘Bahan-
Bahan lain’, ke dalam bread maker. Pilih
setting utk doh dan on kan.
Tunggu sampai siap.
2. Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. Rehatkan
selama 10 minit. Bahagikan doh kepada 12 bahagian
(40g setiap
satu).
3. Isikan dengan inti kacang merah dan biarkan naik sekali ganda
(lebih
kurang dlam 35 minit). Bakar dalam oven yang
telah dipanaskan
pada suhu 180c selama 12 minit. (Aku bakar hampir
1 jam 30
Minit) baru dia garing dan cantik. Ini semua
bergantung pada oven
masing-masing.
4. Keluarkan dan sapu permukaan roti ketika masih panas.
**Inti boleh digantikan dengan kaya atau kelapa****atau dibiarkan kosong
pun sedap.
No comments:
Post a Comment