Monday, 30 April 2012


BUN KACANG MERAH
Sumber : My resepi.com



Bahan-bahan (12 biji)

250 g tepung roti
30 g telur
10 g susu tepung
40 g mentega
40 g gula kastor
½ camca teh garam
1 camca teh mauripan
½ camca teh bread improver
½ camca teh bread softener

Bahan-bahan lain:-

Inti kacang merah secukupnya
Sedikit mentega untuk disapu

Cara-Cara


1.  Masukkkan kesemua bahan-bahan mengikut turutan kecuali ‘Bahan-
     Bahan lain’, ke dalam bread maker.  Pilih setting utk doh dan on kan.   
     Tunggu sampai siap.

2.  Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara.  Rehatkan
     selama 10 minit. Bahagikan doh kepada 12 bahagian (40g setiap
     satu). 

3.  Isikan dengan inti kacang merah dan biarkan naik sekali ganda (lebih
     kurang dlam 35 minit).  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan
     pada suhu 180c selama 12 minit. (Aku bakar hampir 1 jam 30
     Minit) baru dia garing dan cantik. Ini semua bergantung pada oven
     masing-masing.

4.  Keluarkan dan sapu permukaan roti ketika masih panas.   


**Inti boleh digantikan dengan kaya atau kelapa****atau dibiarkan kosong pun sedap.




No comments:

Post a Comment