Kuih talam ubi kayu ni
saya hanya buat ½ adunan aje...sebab anak2 x berapa suka kuih2 tradisional
ni..jadi sesapa yang nak buat banyak boleh le jengok kat resepi asal.
TALAM UBI KAYU (1/2 ADUNAN~ LOYANG 6")
Sumber: Resepidaria.blogspot
Sumber: Resepidaria.blogspot
LAPISAN BAWAH
Bahan-bahannya:-
o 350gm ubi kayu (parut
dan timbang)
o 50ml santan pekat
o 150ml air
o 125gm gula castor
o sedikit pewarna kuning
Cara-caranya:-
1. Satukan kesemua
bahan-bahan kedalam periuk dan kacau rata
2. Masak semua
bahan-bahan sehinga pekat
3. Alaskan loyang dengan plastik. Tuang kedalam loyang
dan kukus selama 25 minit
LAPISAN ATAS:-
Bahan-bahannya:
o 50gm tepung beras
o 25gm tepung ubi
o 25gm tepung gandum
o 1 tsp garam
o 100ml santan pekat
o 400ml air
Cara-caranya:-
1. Bancuh semua
bahan-bahan diatas
2. Tapis kedalam periuk,
masak sehingga naik wap
3. Tuang keatas lapisan
bawah. Sebelum tuang cakar kan sedikit permukaan bawah dengan garpu.
4. Kukus selama 30 minit.
Nota:-
Saya tak buat tambahan apa-apa pada
resepi diatas cuma santan yang saya gunakan adalah santan segar. Saya beli sebiji kelapa parut dan
kemudian blender untuk dijadikan santan sebanyak 700ml. Satu biji kelapa parut
baru RM2, kira lebih menjimatkan jika kita guna kelapa parut sendiri lagipun
talam ubi kayu paling sedap kalau guna santan segar.
Untuk mengelakkan kuih melekat kat loyang lapik le plastik dahulu. plastik tu takkan melekat ....dan ia sangat mudah nak dikeluarkan dari loyang. Hanya tarik sahaja
plastik tu keluar tapi . Dan satu lagi jika ada air di permukaan kuih tu..senget kan loyang sedikit dan boleh la lap kan air tu menggunakan tisu atau kitchen towel. Semasa mengukus setiap 15 minit saya buka tutup kukus untuk lap air - bagi mengelak air jatuh ke bahagian kuih.
Talam Ubi Kayu |
No comments:
Post a Comment