Kek Lapis Choco-Horlicks
Kek ni dah lama saya buat, cuma x de masa untuk update kat blog ni.
Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah cuba ya. Saya tersalah guna loyang yang besar so lapisan kek x nampak menarik sgt. apa2 pun kek ni sedap apabila dimakan keesokkan harimye...lagi moist n lagi terasa lemak horlick tu... hari tu saya buat menggunakan marjerin shj..kalau guna butter tentu rasanyer lebih ummmph....
Kek Lapis Choco-Horlicks
Kek Lapis Choco-Horlicks
Sumber : Yatiememories
Bahan-Bahan (HaSue
guna loyang 8.5x4.5", Yatie guna loyang 9x5"..tu yg tak berapa
cantik)~ Saya pulak guna loyang 9x 9, meleper je la kek ni...
· 250g mentega tulen (sya guna marjerin)
· 250g mentega tulen (sya guna marjerin)
·
1/2 cawan gula halus
·
5 biji telur gred A
·
1/2 tin susu pekat manis-saya letak 1/2 cwn
·
70g horlicks-
·
30g serbuk koko-
·
1 sudu teh esen vanila
·
1/2 cawan tepung hongkong/gandum (saya guna tpg superfine- sja nak abiskan stok
Cara-Cara
1.
Panaskan kukusan terlebih dahulu.(pastikan tutup ketika memanaskan
pengukus) dan gris loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak.
2.
Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
3.
Masukkan telur satu persatu. (Masuk sebiji,pukul sebati baru
tambah sebiji lagi)
4.
Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan
tepung hongkong sedikit demi sedikit sambil digaul rata.(jika menggunakan
mixer,pastikan guna speed paling perlahan
5.
Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
6.
Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan kuning.
Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
7.
Pastikan pengukus sudah mendidih sebelum mula mengukus.. Kukuslah
berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6
minit(bergantung kuat atau perlahannya api dapur)Tutup loyang dengan aluminium
foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
No comments:
Post a Comment