Friday, 15 June 2012

Kuih Puteri Ayu



ok la kite xnk cite byk k...jom kite semak resepi...kite amik resepi ni dr umah kak ros jintanmanis dan resepi asal dr kak rohaya1710 myresepi...kuih ni sgt sedap...lembut gebu aje..nk sukat pon senang...mtk halalkan resepi yer....Kite hanya buat 1/2 adunan aje kerana keluarga x ramai sgt...untuk byk gandakanlah kuantiti bahan atau boleh refer kat sini....
http://shiawasemrsbangpek.blogspot.com/2012/05/kuih-puteri-ayu.html
Kuih Puteri Ayu
Resepi Asal : Kak Rohaya1710 ~ myresepi
Source: Kak Ros Jintamanis.


Bahan-bahan ( 12~13  biji )~ untuk 1/2 adunan

1 biji telur
1/2 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan ( Sya guna santan serbuk 1/2 pkt ~25gm + 1/2 cwn air)
1/2 sudukecil ovellete
1/2 sudukecil perisa pandan
pewarna hijau
kelapa putin + dgn sikit tepung ubi dan garam


( ros tambahkan 1/2 sudu kecil baking powder dan ayak bersama tepung gandum)

Cara-cara

1. pukul gula dan telur hingga kembang, masukkan ovellete dan pukul lg (lebih kurang 10 minit)
2. masukkan tepung, santan, perisa pandan dan pewarna, pukul lg hingga sebati
3. isikan kelapa putih dlm acuan, tekan sikit supaya mampat, tuangkann adunan (isi penuh) dan kukus lebih kurang 7 minit.

4. Angkat dari pengukus. Terus keluarkan dari acuan.
Nota tambahan untuk menghasilkan puteri ayu yang gebu lembut.- ros@jintanmanis.com

-langkah yang paling penting masa pukul telur tu, pukul dulu telur hingga berbuih, baru ros masukkan gula, dan pukul lagi sampai betul-betul kembang, kemudian baru  masukkan ovellete, bila masukkan ovalette tu pukul lagi sehingga ovelette tidak kelihtan dalam adunan, dan akhirnya baru masukkan bahan-bahan yan lain.

*Petua bagi puteri ayu senang dikeluarkan dari acuan- ros@jintanmanis.com*

1. pastikan acuan di sapu dengan minyak terlebih dahulu.

2. Pilih acuan yang tinggi sedikit dan permukaan dalam acuan puteri ayu berkilat, supaya senang dikeluarkan nanti. ( ros ade dua jenis acuan puteri ayu yang dalam nye tak berkilat dan yang berkilat, ternyata acuan yang dalamnye berkilat lebih senang digunakan).

3. Pastikan kelapa tu dimampatkan betul-betul ke dasar acuan, setelah siap dikukus terus keluarkan puteri ayu perlahan-lahan dari acuan.


No comments:

Post a Comment