Wednesday, 20 June 2012



Puding Roti Pandan Kukus
Resepi Original CT (from my MIL)

Puding roti ni sangattt sedap tau...rugi kalau x cuba. Bila disejukkan disejukkan dalam fridge lagi le bertambah2 kesedapannye...Bahan2 nak masak pun x byk dan masaknyer pun simple jer...selamat mencuba...:)









Loyang 8"

  Bahan-bahan :

 12-14 keping roti putih/gardenia (tak perlu buang kulit tepi).
  (Akak guna 8 keping je...sebab tu je stok roti yang ada)
  200 ml santan kotak
  21/2 cawan air
(Masuk 2 cwn je air)
  3/4 cawan gula pasir (boleh dikurangkan sukatan
).(Akak letak     115gm)
  3 biji telur (Telur 2 biji je)
  1/2 sudu teh esen vanila
( X masuk)
  Sedikit paste pandan (Dan akak tambah 5 helai daun pandan kisar)                               

  sedikit pewarna hijau
  sedikit garam

Cara-cara
 :
1. Panas kan periuk kukusan hingga mendidih. Sapu loyang bulat 8" dengan sedikit minyak. Ketepikan. (boleh juga letakkan plastik bersih dalam loyang yang disapu minyak tadi. Lebihkan sedikit plastik keluar supaya senang nak keluarkan adunan nanti).
2. Dalam mangkuk besar masukkan semua bahan2 kecuali roti. Kacau sebentar. Masukkan dalam blender dan blend hingga gula hancur. Tapiskan dalam mangkuk besar tadi.
3. Rendamkan beberapa keping roti dalam adunan tadi dan ambil sekeping2 susun kedalam loyang. Buat hingga habis dan tuang sedikit balance adunan atas roti.
4. Kukus selama 15 - 20 minit dengan api besar. Biarkan betul2 sejuk dahulu baru boleh dipotong. 




No comments:

Post a Comment