KEK
SARANG SEMUT/ KEK GULA HANGUS
Sumber : Myresepi.com
Bahan-bahan
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sdk soda bikarbonat
4 biji telur
2 sd besar mentega
Cara-caranya:
1. Masak gula dengan api
sedehana sehingga hangus.
2. Masukkan air
panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair. (hati2 takut merecik).
3. Masukkan mentega.
Sejukkan. Ketepikan dulu. Sementara itu....
4. Pukul telur hingga
betul2 kembang dan pekat.
5. Masukkan susu pekat ke
dalam telur tadi, kacau sebati. (aku guna
mixer)
6. Masukkan pula tepung +
soda yang sudah diayak dan sebatikan.
7. Akhir sekali masukkan
air gula yang dah sejuk.
8. Perap adunan selama
lebih kurang 3-4 jam.
9. Bakar dengan api
sederhana 160-180 selama 1 jam**
**saya bakar guna api bawah
sahaja selama 10 minit dan api atas bawah selama 45-50 minit.
No comments:
Post a Comment