Tuesday, 1 May 2012


KEK SARANG SEMUT/ KEK GULA HANGUS
Sumber : Myresepi.com








Bahan-bahan

1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sdk soda bikarbonat
4 biji telur
2 sd besar mentega

Cara-caranya:

1.  Masak gula dengan api sedehana sehingga hangus.

2.  Masukkan air panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair. (hati2 takut merecik).
        
3.  Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu. Sementara itu....

4.  Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.

5.  Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati. (aku guna
     mixer)

6.  Masukkan pula tepung + soda yang sudah diayak dan sebatikan.

7.  Akhir sekali masukkan air gula yang dah sejuk.

8.  Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.

9.  Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam**

**saya bakar guna api bawah sahaja selama 10 minit dan api atas bawah selama 45-50 minit.

No comments:

Post a Comment