SCONE
Sumber : Myresepi.com
Bahan-Bahan
2
cawan tepung gandum
1
tbsp baking powder
½
tsp garam halus
110
gm butter sejuk
2
tbsp gula castor (Boleh tambah ikut selera- Lain kali buat saya kaan tambah
jadi 3 tbsp)
1
cwn susu segar (saya hanya guna ¾ cwn sahaja, masuk ikut keperluan sampi doh tu
agak-agak lembut dan boleh dicanai).
Cara2
1. Gaul semua bahan kering dgn garpu.
2. Buat lubang ditengah tepung, potong butter
sejuk kedalam tepung.
Butter lagi sejuk lagi bagus
3. Gaul butter dan tepung sampai butter dan
tepung jadi berbiji-biji
seperti serbuk roti. Jgn uli nanti scone
jadi padat dan berat.
4. Masukkan susu dan gaul semua dengan garpu
sampai tepung
melekat sahaja (saya guna tangan ~ agak2
bercantum je tepung tu).
Memang doh akn rupa x cantik.
5. Canai doh Jdi 1 inci atas tempat bertepung
sedikit (takut melekat).
Tekap dengan acuan .
Bakar pada suhu 230° sampai atas kuning
Keemasan.
***Scone boleh dimakan begitu saja atau boleh juga disapu dengan apa2 jem yang disukai, Saya hanya taburkan gula icing shj.*****
No comments:
Post a Comment