Friday, 4 May 2012


SCONE
Sumber : Myresepi.com



Bahan-Bahan


2 cawan tepung gandum
1 tbsp baking powder
½ tsp garam halus
110 gm butter sejuk
2 tbsp gula castor (Boleh tambah ikut selera- Lain kali buat saya kaan tambah jadi 3 tbsp)
1 cwn susu segar (saya hanya guna ¾ cwn sahaja, masuk ikut keperluan sampi doh tu agak-agak lembut dan boleh dicanai).


Cara2

1.  Gaul semua bahan kering dgn garpu.

2.  Buat lubang ditengah tepung, potong butter sejuk kedalam tepung.
     Butter lagi sejuk lagi bagus

3.  Gaul butter dan tepung sampai butter dan tepung jadi berbiji-biji
     seperti serbuk roti. Jgn uli nanti scone jadi padat dan berat.

4.  Masukkan susu dan gaul semua dengan garpu sampai tepung
     melekat sahaja (saya guna tangan ~ agak2 bercantum je tepung tu).
     Memang doh akn rupa x cantik.

5.  Canai doh Jdi 1 inci atas tempat bertepung sedikit (takut melekat).
     Tekap dengan acuan . Bakar pada suhu 230° sampai atas kuning  
     Keemasan.

***Scone boleh dimakan begitu saja atau boleh juga disapu dengan apa2 jem yang disukai, Saya hanya taburkan gula icing shj.*****


No comments:

Post a Comment