Friday, 18 May 2012


CINNAMON PULL APART BREAD

Recipe: Joy the Baker





For the Dough (in BREAD MAKER)

2 3/4 cups tepung gandum  - kite guna tepung roti (next time kalau buat guna tepung 2 1/2 cwn cukup)
1/4 cup gula kasar
2 1/4 sudu kecik yeast
1/2 sudu kecik garam
4 tbs butter
1/3 cup susu penuh krim
1/4 cup air
2 biji telur gred A
1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling

1 cup gula kasar ~ Kiter letak 1/2 cawan gula perang
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ kite letak 1 sudu kecil jer
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ kite x bubuh
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Caranya :-
·                     Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan
·                     Pukul telur dan ketepikan
·                     Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam² kuku.
·                     Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
·                     Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk.

* Kite guna kaedah Bread Maker :-

·                     Masukkan bahan cecair dulu (bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila)
Masukkan bahan2 kering (tepung, yis, gula dan garam). On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa. Dh siap boleh lah mulakan proses step by step tu.

·                     Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Tekan² dan canai sehingga menjadi 4 persegi (tabur sedikit tepung jika melekat). Sapu dengan mentega cair, tabur dengan gula perang+serbuk kayu manis tadi rata². Akhir sekali ratakan kismis. Gulung seperti swissroll, gulung ketat². Kerat dengan pisau tajam kepada beberapa bahagian. Kite potong kepada 9 bahagian.
Susun dalam bekas dan biarkan naik seketika. Bakar dalam oven suhu 180C selama 20-25 minit. Bergantung kepada oven masing² atau boleh juga ikut cara joy the baker seperti dibawah

Cinnamon Bread Collage
I worked with my dough right away.  I rolled it 12-inches tall and about 20-inches long.  Then I slathered it with browned butter, cinnamon, and sugar.
I can’t even deal.
Cinnamon Bread Collage

I sliced the dough, vertically, into six long strips.  I stacked em.  I sliced em into six little stacks of dough squares.  I drooled a little.

IMG_1047
This is the dough stacked into a greased and floured 9×5-inch loaf pan… then I prayed for the patience to wait for this dough to rise again.

No comments:

Post a Comment